Buku Tetamu

Isnin, Disember 08, 2008

Dr.Fadhilah Kamsah menulis

Assalammualaikum. .....Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskanbelen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelumpergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macambiasa,mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanyaseminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanananak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untukhabiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adikberadik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....so satu hariitu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebabitu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ...arwah tokperempuan kami lah sebelah abah ...mak kata,supaya hati anak-anaksentiasa melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya.....makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas tengok makbapak kita yang makin tua itu..Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diammembisu..jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kitatahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri esok ...jangansekali-kali makan lebihan makanan anak... samalah ceritanya ..dan makkata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua,diaakan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik...dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidakmenunaikan solat maghrib ialah,mereka- mereka ini akan Allah cabut rasahormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiapkali waktu maghrib .... kalau ada lebih dari sorang anak,suruh sorangazan dan sorang Qiam .... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepassolat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ...Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghribdengan mak abah secara praktiknya,inilah yang paling paling palingberkesan sekali .....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anaktiap kali maghrib ..... dapat semua waktu lagi baik ...sangat besar'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaahwalau hanya bagi waktu maghrib."Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejarakhirat, dunia akan mengejar kita". Just to ambil iktibar untuk mendidikdiri & family.Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu!So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's lastsermon,baginda pun did mention that all those who listen to him (onshall pass on his words to others,and those to others again; and may thelast ones understand his words better than those who listen to himdirectly...Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Doimpart this knowledge; you'll lose nothing.
Wallahu A'lam... TerimaKasih, DAH ABIS BACA TU FORWARD LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHUPUN DAPAT PAHALA GAK

Tiada ulasan:

VIDEO HANGAT KANCIL MEREMPIT DENGAN EVO